Beste Burkina Faso vrienden,
Hierbij de jaarlijkse nieuwsbrief van onze Stichting: TOEKOMST DOOR ONDERWIJS, met een verslag van de ontwikkelingen en gebeurtenissen die in het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden.
In deze nieuwsbrief komen aan de orde:
- Situatie in Burkina Faso.
- Nieuws Constantin.
- Nieuws Alexis.
- Afronding nieuwe schoolmeubels in Safané.
- Nieuw project voor schoolbanken in Bangasoggo.
- Sponsoractiviteiten.
- Schoolkinderen.
Situatie in Burkina Faso.
Overal ter wereld kan er in een jaar tijd heel wat veranderen in de politieke situatie van een land, van een gemeenschap of op lokaal gebied.
Burkina Faso is daar geen uitzondering op: na de machtswisseling van eind 2014 en de instelling van een interimregering, was er in september 2015 weer een gewelddadige coup door opstandige militairen van het “oude regime”.
Ook deze opstand werd neergeslagen en de geplande verkiezingen voor een nieuwe president, nieuwe regering (oktober 2015) en nieuwe gemeenteraden (mei 2016) gingen, hetzij wat later, door.
Op 15 januari 2016 was er een terroristische aanslag op een hotel en restaurant in het centrum van de hoofdstad Ouagadougou met als gevolg 29 doden, waaronder een Nederlandse ontwikkelingswerker.
Er werd een avondklok ingesteld. In de grensgebieden met Niger en Benin en ook in de grensstreken met Mali hebben enkele aanslagen en een gijzeling door terroristen plaatsgevonden.
Al met al is de betrekkelijke rust van de afgelopen jaren danig verstoord en dit is niet bevorderlijk voor goede economische en democratische ontwikkelingen die het land zo hard nodig heeft.
Tel daarbij op de enorme hitte van de maanden maart-april-mei met temperaturen van 40-45°C in de schaduw en stroomonderbrekingen van soms wel 10 uur in de streken waar elektriciteit is, dat alles maakt het leven niet gemakkelijk voor de mensen hier.
Daarbij komt ook nog de waterschaarste: de hoofdstad Ouagadougou met bijna 2 miljoen inwoners kampt in de tijd van enorme hitte ook met een ernstig watertekort.
Delen van de stad zaten soms 3-5 dagen zonder water en de situatie op het platteland was niet beter. De bevolkingsaangroei en de extreme hitte is ieder jaar een ramp voor de drinkwatervoorziening overal in het land. Burkina Faso is sterk afhankelijk van de regenval, zowel voor de landbouw en veeteelt als voor drinkwater. En dat in een land waar het maar 3 maanden per jaar regent!!
Maar de mensen blijven hoop houden dat de nieuwe regering hard gaat werken aan zaken als onderwijs – gezondheidszorg – banen voor jongeren – alfabetisering van de bevolking en veiligheid…… er is nog een hoop te doen!
Goed nieuws: de oogst van afgelopen jaar was zeker voldoende om het jaar door te komen tot de volgende oogst.
CONSTANTIN SÉRÉ, contactpersoon OCADES.
Na 12 jaar onze contactpersoon te zijn geweest, waarvan 9 jaar bij OCADES is Constantin in september 2015 door zijn bisschop naar Angers, Frankrijk gestuurd voor een cursus van 2 jaar betreffende internationale solidariteit en maatschappelijke-sociale zaken.
Als hoofdverantwoordelijke voor projecten van OCADES mag een pastor 9 jaar deze functie vervullen, daarna komt er een nieuwe persoon op deze functie.
Via Constantin hebben we een nieuwe contactpersoon gevonden bij OCADES.
Constantin begint in september 2016 aan zijn laatste cursusjaar in Angers, daarna hoopt hij terug te keren naar Burkina Faso. In het weekend ondersteunt hij een priester in de omgeving die 12 kerken moet bedienen, alles tesamen een drukke werkweek…….En hij mist zijn land en zijn mensen, schrijft hij.
Alexis Damoue (Jean Alexis Djimisoro)
Op maandag 29 februari 2016 bereikte ons het bericht van de plotselinge dood van onze andere contactpersoon Alexis Damoue.
Met Alexis hebben we in de afgelopen jaren een erg prettige band opgebouwd en ik heb hem tijdens mijn bezoeken in Burkina Faso vele malen ontmoet en kennis gemaakt met zijn familie tijdens bezoeken bij hem thuis.
Hij was erg belangrijk voor onze Stichting, hij regelde alle zaken rondom de kinderen, hun schoolbezoek en schoolresultaten, wist als (oud)burgemeester alles over de families, beheerde het schoolgeldbudget, hij stuurde foto’s, geboortebewijzen en schoolrapporten en zocht naar alternatieven als er problemen waren met leerlingen.
Hij hielp de families met de aanschaf van leermiddelen en een lampje, en eventueel een tafeltje en stoeltje, zodat de kinderen thuis huiswerk konden maken.
Gedurende onze ontmoetingen en de talloze e-mails die we hebben uitgewisseld heb ik Alexis leren kennen als een integer persoon die, ondanks zijn drukke baan als ingenieur bij electriciteitsbedrijf SONABEL, de roots met zijn dorp Oury koesterde en zich er met hart en ziel voor inzette. Mede dankzij zijn jarenlange inspanningen heeft het dorp sinds kort electriciteit, voor de bevolking een enorme aanwinst. Men kan nu ’s avonds allerlei activiteiten ontplooien, (het is om half 7 donker) eten en medicamenten bewaren, water koelen, tv kijken, apparaten bedienen, boeken lezen in de school etc……
Alexis had een huis in Oury en daar organiseerde hij vele discussie-avonden, ook vooral met de jongeren, om de politieke en lokale problemen te bespreken.
Tijdens zo’n meeting kreeg hij problemen met z’n gezondheid, terug in de hoofdstad is hij een dag later overleden aan een hartaanval.
Ook voor onze stichting plotseling een groot verlies, hoe nu verder?
Met behulp van Constantin hebben we een goede opvolger gevonden in de persoon van SYLVAIN DAMOUE, een neef van Alexis.
Sylvain is een jonge priester, werkt als professor aan het klein seminarie, komt ook uit Oury en was via Alexis bekend met het werk van onze stichting.
Constantin kent hem goed, tijdens zijn opleiding tot priester aan het seminarie was Constantin zijn spirituele begeleider. Hij wil het werk van zijn oom voor onze stichting en zijn dorp voortzetten.
Sylvain kent ook de families in Oury goed, dus we hebben goede hoop dat het contact met Sylvain ook prettig zal verlopen.
Maar het inwerken in zaken zoals we die gewend waren met Alexis kost enige tijd, zowel voor Sylvain als voor ons.
Afronding nieuwe schoolmeubels in Safané.
In maart jl. is het project: schoolmeubelen voor Safané afgerond. Er zijn 90 nieuwe schoolbanken afgeleverd aan de lagere school van Safané. Dit tot grote tevredenheid van het lerarenkorps en de oudercommissie van de school en met heel veel dank voor de financiële ondersteuning van dit project. Hierbij enkele foto’s van de aflevering van de schoolbanken bij de school.
Nieuw project voor schoolbanken in Bangasoggo.
In februari jl. is door een tragisch ongeval een echtpaar overleden dat al vanaf het begin onze stichting een zeer warm hart toedroeg. Tijdens de afscheidsdienst is er een bedrag gedoneerd aan onze stichting. Wij hebben gemeend dit bedrag, aangevuld met een bedragje ter afronding uit onze reserve, te besteden aan een tastbaar project.
Na overleg met OCADES is gekozen voor nieuwe schoolbankjes in Bangasoggo, de grootte van het bedrag is voldoende om dit project te financieren. We verwachten de afronding van dit project zeker voor het einde van het jaar.
Sponsoractiviteiten.
Marktfestival.
Zoals elk jaar waren we dit jaar ook weer present op het marktfestival in Bergeijk.
Zoals altijd een gezellige sfeer waar onze trouwe donateurs ons altijd weten te vinden.
Afrikamarkt.
Na een jaar afwezigheid is besloten om deze markt weer te organiseren en wij hebben ons dus ook weer ingeschreven.
De Afrikamarkt vindt plaats op het marktplein in Bergeijk op 18 september a.s. We hopen ook hier weer op steun van onze donateurs.
Schoolkinderen.
Afgelopen jaar zijn we met 30 kinderen begonnen aan het nieuwe schooljaar.
De resultaten van de kinderen zijn nog niet binnen, Sylvain kan, door zijn werksituatie, wat minder vaak in het dorp zijn. Hij is in zijn vakantieperiode bezig om alle gegevens te verzamelen om ze daarna ons toe te sturen.
Daarvoor moet hij alle families bezoeken om rapporten op te vragen, de scholen zijn al gesloten i.v.m. vakantie. Zodra deze binnen zijn stuur ik ze weer toe.
Ik wens jullie een fijne vakantie toe.
Hartelijk dank voor jullie ondersteuning!