Juli 2020
Juli is de tijd om de jaarlijkse nieuwsbrief te schrijven, zo ook dit jaar.
Alleen voelt het door de omstandigheden ten gevolge van het coronavirus nu toch iets anders. Niet alleen in Nederland, ook in Burkina Faso zijn de consequenties hiervan in het dagelijks leven overal merkbaar.
Terwijl in een rijk land als Nederland de zaken voortvarend aangepakt worden dankzij financiële reserves, een goed ingerichte gezondheidszorg en een zeker welvaartsniveau, is dat in een ontwikkelingsland als Burkina Faso een ander verhaal.
Daar is COVID-19 een van de vele problemen die men dagelijks onder ogen moet zien,
maar zeker niet het ergste…….Jihadisme, water- en voedseltekorten in overvolle vluchtelingenkampen waar aan alles een tekort is en aldus een bron van ziekten zijn als cholera –mazelen – malaria etc…., alsmede strijd tussen diverse bevolkingsgroepen vormen een groter probleem.
Burkina Faso was tot 2015 een vredelievend, rustig en stabiel land in West-Afrika, maar Ansarul Islam, verbonden aan IS, heeft een golf van geweld over het land uitgestort, met een humanitaire crisis als gevolg.
Daarover later meer…….
• Nieuws uit Burkina Faso
• Nieuws van Sylvain
• Nieuws van Constantin
• Consequenties voor schoolproject
• Overzicht bereikte doelen in afgelopen jaren
• Toekomst Stichting
Nieuws uit Burkina Faso
In een artikel van Hassan Maïyaki, landenmanager van Artsen zonder Grenzen, verschenen in TROUW mei 2020, beschrijft hij de problemen waar het land voor staat.
In een paar jaar tijd zijn er 800.000 mensen op de vlucht geslagen.
Kampen vol met vooral gevluchte vrouwen en kinderen met slechte sanitaire voorzieningen en nauwelijks schoon drinkwater. Het distribueren van drinkwater en voedsel is het belangrijkste, alsmede de strijd tegen ondervoeding, vooral bij kinderen.
Er zijn geen reserves na de slechte oogst van vorig jaar en de mensen op de vlucht hebben niet kunnen zaaien en oogsten op hun velden.
135 klinieken in het land zijn gesloten door het aanhoudende geweld, andere functioneren nog maar beperkt.
Vaccinatiecampagnes b.v. tegen mazelen en meningitis worden opgeschort, met als gevolg vele doden.
Door het coronavirus is er een reisverbod, waardoor hulp nog moeilijker op de plaatsen komt waar het dringend nodig is.
De luchthaven is gesloten, hulpgoederen en medicijnen en stafleden kunnen het land niet in.
Scholen zijn in het bijzonder doelwit van aanslagen. Jihadisten willen dat het moderne Franstalige onderwijs gestaakt wordt; kinderen zouden de koran moeten bestuderen of helemaal geen onderwijs krijgen.
Leraren worden met de dood bedreigd, beroofd, ontvoerd etc…., de veiligheid van leraren en kinderen kan niet langer worden gewaarborgd, vooral in het Noorden en Oosten van het land.
Nog voor de coronacrisis in maart 2020 waren er al 2500 scholen gesloten, met enorme gevolgen voor de getroffen kinderen.
De hulporganisaties doen wat ze kunnen om de vluchtelingen te voorzien van tenten, kook- en eetgerei, water en voedsel en medische zorg, alsmede onderwijsvoorzieningen voor de kinderen.
Maar zoals overal in de wereld van de vluchtelingenhulp is het tekort aan financiële middelen problematisch.
Nieuws van Constantin
Zijn werk als hoofdverantwoordelijke van OCADES in Ouagadougou slokt hem op dit moment helemaal op.
Zoals hij schrijft: elke dag staat in dienst van de meest kwetsbaren en getroffenen door de crisis in het land en dat vertaalt zich in teveel zorgen en teveel werk.
Zorgen dat de weinige hulpmiddelen op de juiste plaatsen terecht komen en zorgen dat er nieuwe bronnen voor hulp gevonden worden in het land zelf en vanuit het buitenland blijft op dit moment een grote opgave.
Maar de mensen in het land zijn gewend aan tegenslagen en jaren met slechte oogsten en voedseltekorten. Zij hopen elke dag dat er betere tijden komen, ondanks alles blijven ze optimistisch en behulpzaam in de aanpak van hun problemen.
Nieuws van Sylvain
Als secretaris van de bisschop van Dedougou heeft ook Sylvain in dit bisdom te maken met het bieden van hulp aan de steeds groter wordende groep vluchtelingen uit het Noorden.
Deze gezinnen hebben alles achter moeten laten in hun dorpen en zijn zonder enige middelen moeten vertrekken in de hoop onderdak te vinden in veiliger oorden.
Als ze geluk hebben kunnen ze bij familieleden onderdak vinden, maar de meesten slapen in de open lucht.
Het bisdom Dedougou heeft in november 2019 een rapport opgesteld met daarin vermeld wat nodig is om in de allereerste levensbehoefte van deze gezinnen te kunnen voorzien; tenten, sanitaire- en watervoorzieningen, keukengerei, muskietennetten, medicamenten, voedselpakketten, stookhout, transport en bewaking van de goederen, toezicht in de kampen, onderwijs voor de kinderen, etc……
Normaal is het nu de tijd van het jaar om de velden te bewerken, te zaaien, om later te kunnen oogsten voor het hele jaar.
Nu dit wegvalt, blijft deze situatie van hulpverlening voortduren en is er geen uitzicht op een snelle verbetering, dus is er nog heel veel geld nodig.
Ook hier zijn door de coronacrisis in maart jl. maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen.
Scholen, markten, restaurants, hotels, bars etc….. waren gesloten, er was een avondklok ingesteld, social distance, desinfecterende gel, mondkapjes en handen wassen werden verplicht.
Intussen is de situatie ook hier versoepeld, de avondklok is opgeheven en ook restaurants, markten en bars zijn weer gedeeltelijk open.
Het aantal besmettingen was, officieel vanuit de regering, eind juni jl. 920, dodelijke slachtoffers 53, maar deze cijfers worden niet betrouwbaar geacht………er zijn verkiezingen op til.
Kinderen zijn dus al die tijd al verstoken van onderwijs.
Om het schooljaar af te sluiten heeft het Ministerie van Onderwijs besloten om de leerlingen van lager-, middelbaar en hoger onderwijs hun examens te laten maken in juli en augustus. De kinderen die niet in examenklassen zitten gaan over op basis van hun gemiddelde cijfer tot maart jl.
Dit heeft grote gevolgen voor het niveau van het onderwijs in het land, mede doordat voorgaande jaren door stakingen al veel schooldagen uitvielen.
Situatie rondom Covid-19 en consequenties voor de stichting
De omgeving van Oury is nog niet direct getroffen door het geweld, maar de onrust, onzekerheid en dreigingen zijn ook hier merkbaar.
Onzeker is of de scholen in september a.s. weer kunnen beginnen.
Wat zijn de gevolgen voor financiering en ondersteuning van de kinderen in het schoolproject?
Ook geeft Sylvain, onze contactpersoon, aan dat hij over enkele jaren graag wil beginnen aan een studie doctoraal theologie, onzeker is dan of hij onze belangen nog kan blijven behartigen.
Gezien dit en de onzekere toekomst in het land hebben we met het bestuur bekeken wat de consequenties zijn voor onze stichting, ook hier in Nederland.
Door het coronavirus zien we voor dit en volgend jaar zeker geen grote evenementen en markten meer plaatsvinden, waar we ons kunnen presenteren om geld in te zamelen.
In Bergeijk is het marktfestival al eerder gestopt en de Afrikamarkt en andere evenementen zien we voorlopig niet opstarten.
Door de voorlopig onzekere mogelijkheden om sponsoractiviteiten te ondernemen, de continuïteit van onze contactpersoon en gezien de leeftijd van de bestuurs-/werkgroepleden hebben we besloten om de stichting langzaam af te bouwen.
Schoolproject
In de afgelopen jaren hebben we een zekere reserve opgebouwd om, bij onvoorziene omstandigheden, niet abrupt te hoeven stoppen met ondersteuning van betaling van het schoolgeld.
We kunnen dus de kinderen voorlopig blijven ondersteunen die nu in het project zitten.
In elk geval voor de komende 2, misschien 3 jaar.
De laatste 2 jaren hebben we kinderen die stopten met de studie of 2x doubleerden niet meer vervangen op de lijst.
Voor komend schooljaar zijn er nog 20 kinderen op de lijst:
05 kinderen op de lagere school.
11 kinderen op college.
04 kinderen op de universiteit.
Of al deze kinderen ook werkelijk verder studeren hangt af van de situatie in het land en of de colleges/universiteiten opengaan.
We betalen het schoolgeld pas als er duidelijkheid is of de kinderen ook werkelijk starten met onderwijs, met de onzekerheid dat de situatie in de loop van het jaar weer plots kan veranderen.
Op onze website kunt u een overzicht zien van de inkomsten en uitgaven van onze stichting in de laatste paar jaren.
Wat betekent dat voor u…..
Wij vragen vanaf dit schooljaar dus geen bijdrage meer van u.
(Maar als u geheel vrijwillig voor dit komende schooljaar nog wilt bijdragen is dat welkom. Het rekeningnummer vindt u bovenaan de brief.)
Onze vaste kosten beperken we door de website te laten vervallen, alleen de kosten van de betaalrekening blijven bestaan.
In onze statuten hebben we opgenomen dat, mocht er onverhoopt schoolgeld niet gebruikt kunnen worden, het restant altijd naar OCADES, Burkina Faso, overgemaakt zal worden.
Wat hebben we, dankzij de steun van al onze sponsoren, bereikt in al die jaren?
Onze belangrijkste doelstelling: scholing voor de allerarmste en meest kwetsbare kinderen mogelijk maken via betaling van schoolgeld en schoolmaterialen, alsmede transport en verblijf en ondersteuning dagelijkse behoeften als medicatie etc…
Gestart met 6 kinderen, langzaam uitgebreid tot 34 kinderen en nu nog 20 kinderen.
D.m.v. sponsoractiviteiten/markten en extra giften zijn ook de volgende doelen bereikt:
1997 -2002:
– Tuinfeestopbrengst voor ondersteuning van de bouw van alfabetiseringsproject in Oury.
– Start ondersteuning schoolgeld voor 6-12 kinderen
– Bijdragen voor simpele touwwaterputten (zonder pomp)
– 2e hands auto (via gift MIVA) voor contactpersoon pastor Justin
– verzending schoolmaterialen; franse boeken, pennen en schriften
2003-2004:
– Bijdragen, via tuinfeest, voor 3-klassige school in Oury met lerarenhuisjes en toiletgebouw
– Verzending van computers/printers (voor stad) schoolspullen, voetbaltenues, goede kinderkleding
2005-2007:
– Lesmarathon via oud-leerling Saskia en Rotarybijdrage (totaal €10.000,-) voor afbouw van
school en 2 van de 3 lerarenhuisjes.
– Schoolbankjes voor school gerealiseerd via Belgische stichting: Solidarité au Sahel.
– Laptop voor Constantin, onze contactpersoon, tijdens bezoek Europa.
– Verzending naaimachines en voetballen.
2008-2009:
– School krijgt elektriciteit (zonne-energie) via Belgische Electrabel
– Reis naar Burkina Faso met Sakia voor schoolbezoek. Mee: 4x 46 kg bagage aan schoolspullen
– Rotary bijdrage een fouragepomp voor de school in Oury. (€10.000,-)
– Extra fouragepomp verkregen via IMPULSIS voor dorp Kongodiana.
– 5 x naaimachines verstuurd
2010-2011:
– Website klaar
– Verzending 4 x naaimachine en 3 dozen schoolspullen en kinderkleding
– Via deelname aan Vastenactie SamenVerder en verdubbeling bedrag via Wilde Ganzen en
donatie een bedrag voor uitbreiding van de school in Oury met 3 klassen
– Inrichting van school via Belgische Stichting: Solidarite au Sahel
2012-2013:
– 2 x Verzending van voetbalkleren via Bergeijkse voetbalclub
– Verzending van 13 dozen, niet meer verkoopbare, sponsorshirts via grote sportwinkel
– 25 leren voetballen en papier en pennen voor de school
– 100 franse kinderleesboeken via stichting BIBLIONET
2014-2016:
– Via vastenactie Samen Verder een fouragepomp voor het dorp Soro
– Schoolbanken voor de lagere school in Safané
2017-2019:
– Via vastenactie Samen Verder de realisatie in 2018 van een watertoren in Gossina, samen met
ander donateur
– Verzonden: 2 x naaimachines en kinderkleding
– Schoolbanken voor de lagere school in Bangasoggo en voor college in Gomboro via bedrag sponsorgiften
Wij denken te mogen zeggen dat dit alles alleen maar mogelijk was dankzij de bijdragen van al onze sponsoren met kleine of grote bijdragen, al deze hulp heeft mogen leiden tot dit prachtig resultaat!
We zijn u en alle anderen daar heel erg dankbaar voor!! BARKA, BARKA…….heel veel dank!
Uiteraard houden we u het komende jaar nog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het schoolproject en het land.