Toekomst door onderwijs
beter onderwijs in Burkina Faso
  • Home
  • Nieuws
    • Nieuwsbrieven
  • Hoe kunt U ons helpen?
    • Ontstaan van de Stichting
    • Doel en werkwijze van onze stichting
    • Financiën
  • Contact
    • IBAN Stichting Toekomst door Onderwijs
    • Sitemap

Nieuwsbrief 2019

14 augustus 2019|Nieuws, nieuwsbrieven
Home » Nieuws » Nieuws » Nieuwsbrief 2019
Nieuwsbrief 2019

Na een periode van extreme hitte voor ons land is het tijd om de jaarlijkse nieuwsbrief te schrijven.
We kunnen ons nu een beetje voorstellen wat het betekent om een groot deel van het jaar te moeten functioneren in een klimaat met deze temperaturen of hoger, zoals in Burkina Faso.
Gelukkig is het voor een groot deel van Nederland nu vakantie en kunnen velen van ons een strand of zwembad opzoeken, maar voor de mensen die gewoon moeten werken is het wat minder, zeker als dit arbeid in de buitenlucht is of in een omgeving zonder airco.
Sylvain heeft weer uitgebreid verslag gedaan van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in Burkina Faso in het afgelopen jaar.
Door het jaar hebben we vaak contact via messenger of E-mail, aan het einde van het schooljaar is het een gedetailleerd verslag met aandacht voor de sociaal politieke situatie, het onderwijs en de gezondheidszorg, de economie in het land en de gegevens rondom de kinderen.

In deze brief:

  • Nieuws uit Burkina Faso
  • Nieuws van Constantin
  • Nieuws van Sylvain
  • Afrikamarkt
  • Schoolproject

Nieuws uit Burkina Faso
Ondanks een opgerichte strijdkracht van 5 Sahellanden ter bestrijding van het terrorisme, aangestuurd door Frankrijk, wint de terreur nog steeds terrein in Burkina Faso. Niet alleen in de grensgebieden, maar nu, verspreid door het hele land, vinden aanslagen plaats.
Veel mensen slaan op de vlucht en verblijven in opvangkampen.
Het land bestaat uit veel etnische bevolkingsgroepen en er zijn vermoedens tussen verschillende stammen dat men terroristen beschermt, wat weer leidt tot grote spanningen tussen deze etnische groepen met represailles over en weer.
De politieke en vooral de christelijke organisaties doen er alles aan om een confrontatie tussen de etnische groeperingen te voorkomen: dat zou catastrofaal zijn voor het land.
Gegevens van 15 februari 2019 lieten zien dat er 1135 scholen waren gesloten, 154.233 kinderen geen onderwijs kregen en 5032 leraren geen werk hadden ten gevolge van de terreurdreiging in het land, een zeer zorgwekkende realiteit !!
De regering probeert via inhaalcursussen veel leerlingen alsnog een cijferlijst te laten bemachtigen, maar voor velen is het schooljaar verloren, geen cursus, geen examen, geen diploma.
Een 2e oorzaak van een ontregeld schoolsysteem is ook de onvrede met de arbeidsomstandigheden van de leerkrachten en de weinige en slechte middelen die hun ter beschikking staan.
Ondanks beloften van de regering om dit te verbeteren was er weer een dreiging van een lange schoolstaking, maar door onderhandelingen is dit voorkomen. Maar dat geeft weinig motivatie bij leerkrachten en docenten: dus slechte of geen rapportages, evaluaties etc…..
Het zwakke schoolsysteem vertaalt zich naar de slagingskansen van kinderen, slechts 55% van de lagere schoolkinderen en 27% van de collegekinderen haalt nu de eindstreep, een bedroevend resultaat………
Ook in andere sectoren is de onvrede over leef- en werksituaties groot.
Maar in een land waar aan alles een gebrek is, duurt verbetering hiervan erg lang………. Men maakt zich alweer op voor nieuwe presidentsverkiezingen in 2020.

De oogsten van vorig jaar waren goed; de regering heeft een maatregel genomen die moet voorkomen dat de boeren hun granen in het buitenland verkopen. Dit om ervoor te zorgen dat de prijzen in eigen land betaalbaar blijven.
De regens van dit jaar zijn moeilijk op gang gekomen, waardoor het zaaiseizoen in de knel komt.
De boeren gaan weer meer katoen planten. De prijs van de katoen is gestegen, maar men gebruikt steeds meer onkruidverdelgers, wat een extra kostenpost is voor de uitgestrekte velden. Ook de beschikbare grond hiervoor is een probleem.

Nieuws van Constantin
Na 2 jaar studie in Angers-Frankrijk te hebben afgesloten met een laatste bezoek aan Bergeijk in 2017 werkt Constantin alweer 2 jaar als 1ste verantwoordelijke op het hoofdkantoor van OCADES in Ouagadougou. We hebben nog regelmatig contact.
Zijn werkgebied bestrijkt nu een deel van West-Afrika, dus veel reizen, vergaderen en overleg over alle zaken die met de ontwikkeling van deze landen te maken hebben en dat is een breed scala: infrastructuur, landbouw, gezondheidszorg, onderwijs, werkgelegenheid, immigratie en veiligheid.
Eind mei jl. was hij in Rome voor een internationale conferentie over ontwikkelingssamenwerking en hadden we telefonisch contact. Hij vertelde dat hij zeer goede herinneringen had aan Bergeijk en laat iedereen hartelijk groeten.

Hiernaast een foto van Constantin aan het werk: bij een nationale inentingscampagne…..

Nieuws van Sylvain

Na 5 jaar te hebben gewerkt aan het klein semenarie in Koupéla, Burkina Faso, gaat Sylvain nu aan de slag als secretaris van de bisschop van Dedougou. Wat dichter bij zijn geboorteplaats Oury (84 km, eerder 350 km).

Hij kan dus nu ook wat vaker zijn dorp en familie bezoeken, dus ook de belangen van de kinderen nog beter behartigen. Samen met David Damoué uit Oury, de broer van Alexis die te vroeg is overleden, heeft hij 3 jaar geleden deze taak op zich genomen. David was in dezen ook de rechterhand van Alexis en een stabiele factor in het dorp voor de kinderen, dus een goede hulp voor Sylvain.

Zij zorgen voor het schoolgeld en kleding voor de kinderen, betalen boeken en schriften, pennen en schooltas en medische zorg indien nodig. Bij feestdagen ook wat extra’s aan voedsel en een cadeautje als het budget het toelaat.Voor de allerarmste verzorgers van de kinderen soms ook wat extra ondersteuning in de vorm van wat graan of mais.

Voor de leerlingen op college, indien nodig, ook een bijdrage in vervoersmiddelen, reiskosten, en de leerlingen op de universiteit moeten kost en inwoning betalen en studiekosten.

Rechts op de foto Sylvain met David Damoué (l) en de vader van David (m).
Boven: vrolijke kinderen uit Oury na de Mis met Pasen. Meisje rechts is Ella SERE uit onze groep.

 

 

Afrikamarkt 2018
De Afrikamarkt in september jl. was erg gezellig, sfeervol met leuke muziek en dansgroepen en erg goed bezocht.
Het weer werkte goed mee en er waren veel mensen op de been die Afrika een warm hart toedragen.
Je merkt het aan de belangstelling van de bezoekers, gericht op zoek naar leuke Afrikaanse spullen of snuisterijtjes of om een bedragje te doneren voor het goede doel.
Wij konden tevreden terugkijken op een gezellige marktdag……

Schoolproject
Omdat het schooljaar door de aanhoudende onrust over stakingen niet erg optimaal is verlopen zijn er nog geen rapporten beschikbaar. Zodra Sylvain ze binnen heeft stuurt hij ze toe, samen met de lijst van uitgaven en kosten van afgelopen schooljaar en een voorlopige lijst met leerlingen voor komend schooljaar.Voorlopig ziet het er zo uit:
3 kinderen op de universiteit.
8 kinderen op college.
13 kinderen op de lagere school, dit is een voorlopige lijst.

Voor allemaal nog een heel fijne vakantie!!
Hartelijk dank voor jullie trouwe ondersteuning!!

 

KLIK HIER voor de nieuwsbrief in PDF-formaat

14 augustus 2019 redactie

Over de auteur

redactie

Recente berichten

  • Nieuwsbrief 2020
    Nieuwsbrief 20206 oktober 2020
  • Nieuwsbrief 2019
    Nieuwsbrief 201914 augustus 2019
  • September 2018 Afrikamarkt Bergeijk “t Hof
    September 2018 Afrikamarkt Bergeijk “t Hof24 oktober 2018

Populaire berichten

  • Afrikamarkt Bergeijk
    Afrikamarkt Bergeijk29 september 2016
  • Nieuwe schoolbanken voor de lagere school in Safané.
    Nieuwe schoolbanken voor de lagere school in Safané.7 april 2016
  • Marktfestival 2016
    Marktfestival 201618 juni 2016
Copyright © 2012 Toekomst door onderwijs en Bixweb :: Alle Rechten voorbehouden