Beste Burkina Faso vrienden,
Zoals jullie van onze Stichting gewend zijn sturen we jullie in de julimaand de jaarlijkse nieuwsbrief toe met nieuws over onze activiteiten van het afgelopen jaar, nieuws uit Burkina Faso van Alexis, Constantin en de school en verdere zaken die het vermelden waard zijn..
Om tussendoor op de hoogte te blijven van onze activiteiten kunt U altijd op onze website kijken; via foto’s en korte berichtjes proberen we deze up-to-date te houden en kunt U ook altijd de nieuwsbrieven terugvinden.Wat komt er aan bod:
– Ondernomen activiteiten van afgelopen jaar.
– Samen Verder vastenactie in Groot Bergeijk voor nieuw lokaal bij school in Oury.
– Afsluiting forage-project.
– Nieuws van Alexis, Constantin en school.
Onze activiteiten rondom fondsenwerving:
Na vorig jaar in juni aan het marktfestival in Bergeijk te hebben deelgenomen, volgde er in augustus 2x deelname aan de Teutenmarkt, een toeristische markt in het centrum van Bergeijk. In een stralend zonnetje werd er enthousiast gespeeld door de marktbezoekers aan het fancy-fair draaispel en het Olympisch ringenwerpspel en werden er broodjes knakworst verkocht. Omdat de opbrengst geheel naar het schoolproject gaat en dit duidelijk te zien is op de achterwand van de marktkraam, zijn de bezoekers gaarne bereid om een extra gokje te wagen in de hoop ook nog een mooi prijsje in de wacht te slepen. De reacties waren erg positief en het vakantiesfeertje en heerlijke zomerse weer brachten erg veel mensen op de been. We konden er tevreden op terugzien.
In december waren we druk met de voorbereidingen voor de jaarlijkse kerstmarkt op 18 december jl. in Bergeijk, georganiseerd door de plaatselijke ondernemersvereninging. We hadden het plan opgevat om hier zelfgemaakte kerststukjes te verkopen en hadden gelukkig een aantal enthousiaste familieleden en vrienden bereid gevonden om ons bij het maken ervan te helpen. In het weekend van 12-13 december hadden we bergen groen bijeengebracht, potjes, vazen en kerstspullen verzameld en een groot aantal stukjes gemaakt, waarbij we onze helpers verwenden met lekkere zelfgemaakte goulashsoep en broodjes. We hielden voor de directe kennissenkring een voorverkoop en de rest van de stukjes en kerstkransen verkochten we op de kerstmarkt. De weergoden waren ons niet goed gezind, er was erg veel sneeuw gevallen in de nacht daarvoor en de wegen waren nauwelijks begaanbaar. Desondanks waren er toch veel mensen te voet naar de markt gekomen en hadden we aan het einde van de dag bijna alles verkocht. Een bevriend zanggroepje bracht op de kerstmarkt zelfgeschreven kerstliederen ten gehore, waarvan de opbrengst ook geheel ten goede kwam aan het schoolproject voor onze Stichting. Al met al konden we terugzien op een zeer geslaagde (erg koude) dag.
In april jl. hebben we in Heythuysen (Limburg) deelgenomen aan een “kofferbakverkoop”, (een soort rommelmarkt vanuit de kofferbak). We probeerden gekregen speelgoed en andere spullen hier te verkopen. Het was een stralende lentedag, erg veel mensen op de been, maar de verkoop viel niet mee, er was teveel aanbod. Ondanks dat was het toch een gezellige dag.
Afgelopen juni was er weer het jaarlijkse marktfestival in Bergeijk waar we ook met onze kraam present waren. We verkochten er wat kleine Afrikaanse spulletjes, hadden een enveloppenspel, waarbij je voor
€ 1,- kans had op een leuke prijs, en hadden een spel en een grabbelton in onze kraam. Het weer was prima, leuke sfeer op de markt en we kregen veel positieve reacties van klanten aan onze kraam. Al met al een gezellige dag met weer een leuke opbrengst die geheel ten goede komt aan het schoolproject.
Vorig jaar heb ik geschreven over de actie ”wandelen voor water”, een actie waarbij kinderen van scholen een sponsorloop houden voor waterputten of een sanitatieproject in de 3e wereld. We hebben scholen hierover geïnformeerd en benaderd, maar er was geen belangstelling om hieraan deel te nemen. Misschien in de toekomst nog eens……..
Daarnaast hebben we 2 projecten ingediend bij de “Nacht van de fooi”. De “Nacht van de fooi” is een initiatief van een landelijke horecaorganisatie. Alle fooien van de deelnemende horecabedrijven van 1 weekend in juni gaan in een grote pot. Organisaties en Stichtingen kunnen goed omschreven projecten indienen en een jury zoekt 8-10 projecten uit, die in aanmerking komen om gehonoreerd te worden. Dit jaar was er een aanvraag van 200 projecten en zijn er 8 gehonoreerd. Wij vielen helaas buiten de boot, maar we kregen bericht dat het goede projecten waren en dat we volgend jaar zeker weer moesten inschrijven, en immers: niet geschoten is altijd mis! Wij hadden een aanvraag ingediend voor 2 waterputten (forages) en een voor de bouw van 2 extra lokalen bij de school in Oury; men wil hier in de toekomst naar een 6-klassige school.
Vastenactie ”Samen Verder” in Groot Bergeijk.
Dit jaar kregen we ook de mogelijkheid om een projectaanvraag in te dienen bij de organisatie van SAMEN VERDER, een kerkelijke vastenactie waaraan een aantal kerken in onze regio deelnemen. Een deel van de lokale opbrengst gaat naar een ontwikkelingsproject; deze kunnen worden ingediend door een lokale organisatie of Stichting. Wij werden dit jaar uitgenodigd en hebben gekozen voor een aanvraag voor de uitbreiding van de school in Oury met 1 extra lokaal. Het dorp heeft teveel kinderen om ze allemaal te kunnen herbergen en een gevolg is te grote klassen en veel kinderen waarvoor geen plaats is.
Na de zomer ben ik begonnen met het schrijven van het projectplan, in overleg met Alexis en Constantin. Zij moeten de zaken vanuit Burkina Faso aanreiken om hier de aanvraaggegevens rond te krijgen. In het dorp is ook een overlegorgaan, dat zich erover moet buigen. Constantin moet de financiële en technische zaken verzorgen en rapporteren. Ons aandeel was :
– het schrijven van een projectplan.
– het aanleveren van de tekst en foto’s voor de huis aan huis folder.
– het schrijven van een artikel met foto’s voor lokale krantjes.
– een tekst maken en lezen in de parochiemissen, voorafgaande aan de collecteweek.
– het rondbrengen van de collectezakjes en een week later weer ophalen, samen met een grote groep vrijwilligers die dit jaarlijks doet.
De uiteindelijke opbrengst is nog niet bekend, veel giften komen later nog digitaal binnen. Volgend jaar hopen we U te kunnen berichten wat de collecte voor onze stichting heeft opgebracht en hoe de stand van zaken dan is.
—
Afsluiting forageproject (waterboringen)
In de nieuwsbrief van 2009 heb ik bericht over de installatie van 2 waterboringen. Deze zijn in het voorjaar gereed gekomen,1 bij de school in Oury en 1 in een nabijgelegen dorp, tot volle tevredenheid van de lokale bevolking. Constantin heeft de eindrapportage verzorgd en deze is toegestuurd naar IMPULSIS en ROTARY en daarmee is het project afgesloten. In 2 dorpen is het nijpende watertekort voor de bevolking grotendeels opgelost, een geweldige verbetering, wat ook veel nieuwe mogelijkheden schept (zie verhaal onder bij schoolnieuws).
Nieuws van Alexis en Constantin:
De maand juni is de examenmaand, van basisschool tot universiteit, hierna gaat Alexis de resultaten verzamelen en naar ons doorsturen. De ergste hitte van april–mei is wat afgenomen, het regenseizoen is begonnen en men wacht weer in spanning af of er genoeg regen valt om aan het einde van het seizoen de graanschuurtjes te kunnen vullen voor het komende jaar. Tegelijkertijd met de regen komt ook de angst voor malaria (via malariamug), die jaarlijks veel kinderen, maar ook volwassenen doodt. Teveel arme mensen kunnen zich de aanschaf van een klamboe tegen deze mug niet veroorloven, met ernstige gevolgen voor zieken, ouderen, maar vooral kinderen. Malaria maakt in dit continent jaarlijks nog de meeste slachtoffers. Burkina Faso strijdt dit jaar ook tegen epidemieën als hersenvliesontsteking, gele koorts en kinderverlamming. Tegen deze laatste hebben op grote schaal inentingscampagnes plaatsgevonden voor kinderen onder de 5 jaar. De nieuwe waterput bij de school stelt het dorp in staat om een groentetuin aan te leggen, waarbij men bonen en aardappelen wil gaan kweken voor de kinderen op school. Ruim ¾ van de kinderen op school is ondervoed,
SAS uit België wil financieel meehelpen om dit voedselprogramma op te zetten. Het plan is om een terrein te ontginnen en de gewassen te kweken. Het onderhoud en oogsten gebeurt door de kinderen en leerkrachten. Van deze opbrengst zouden de kinderen op school elke dag een bordje bonen of aardappel krijgen ter bestrijding van ondervoeding. Ondervoeding heeft grote invloed op het leerproces, kinderen zijn vaak ziek, diarree, buikpijn, eerder kans op allerlei kinderziektes als mazelen etc. en malaria. Ook concentratie en het onthouden van het geleerde verloopt daardoor veel moeilijker.Het opzetten van de schooltuin vereist het nodige:
– een verantwoordelijke die toeziet op de “schoolkantine” en de tuin, zaken inkoopt, taken verdeelt, de controle over de werkzaamheden bewaakt en alle gereedschappen onderhoudt.
– het verantwoorden en bewaken van de ontvangen budgetten.
– het ontginnen, ploegen en zaai-klaarmaken.
– het inzaaien en planten.
– onkruid wieden en bestrijden, insectenbestrijding, kunstmest zaaien, besproeien.
– oogsten en bereiden van de maaltijden.
Te weten dat er niets is, alles moet aangeschaft worden!! Men wil 2,7 ha. exploiteren. Nodig zijn een tractor, schoffels, harken, emmers, gieters, kunstmest, insecten- en onkruidbestrijdingsmiddelen en zaai- en pootgoed zijn nodig. Daarnaast moet men ook nog zorgen voor de inrichting van een “schoolkeuken”. Men heeft voor deze gewassen gekozen omdat de opbrengst relatief groot is, deze een goede voedingswaarde hebben en gemakkelijk te bereiden zijn en zonder al teveel toevoegingen smakelijk zijn.
Hopelijk gaat dit plan lukken, het is alweer een stapje in de richting van een beter bestaan voor de schoolkinderen. We gaan het volgen.
Constantin zou dit jaar met groot verlof naar Europa komen, een periode van 2½ maand, waarin hij organisaties en sponsors bezoekt en ook vakantie geniet. Maar in maart is zijn moeder overleden en dit heeft hem een grote achterstand in zijn werk opgeleverd. Misschien is er een kans dat hij in oktober voor enkele weken komt, dit is ook nog niet zeker.
—-
In mei jl. hebben we 4 naaimachines, 3 dozen schoolspullen en kleren en wat speelgoed verstuurd naar Ouagadougou voor Constantin en de school. Een organisatie uit Geldrop had nog ruimte over in hun zending en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt; het waren goedkope m3 in vergelijking met de prijs die we normaal betalen. Alexis haalt de goederen na aankomst op en zorgt dat alles op de plaats terecht komt.
De naaimachines zijn altijd welkom, vrouwen of mannen kunnen hierdoor een bestaan opbouwen als coupeuse of kunnen ingezet worden in naai-ateliers waar meisjes een opleiding krijgen als coupeuse. De dozen met schriften zullen op school erg welkom zijn.
Zoals jullie hebben kunnen lezen was het schooljaar 2009-2010 een goed jaar met veel activiteiten. De schoolresultaten zijn nog niet binnen, deze komen later. Dankzij jullie ondersteuning en hulp hebben een aantal kinderen uit Burkina Faso een mogelijkheid tot verdere ontwikkeling en hebben zij een toekomst.
Barka-barka, namens alle kinderen uit het schoolproject en ook namens Alexis en Constantin.